Gotlands Elnät investerar ytterligare i Exeris smarta elnätsövervakning med IoT-sensorer

Gotlands Elnät utökar sin digitalisering av elnätet och fortsätter installationen av Exeri Smart Grid Surveillance. Systemet ger kontinuerlig digital övervakning av luftledningsnätet och nya möjligheter att minska avbrottstiderna för elnätskunderna.

Gotlands Elnät AB (Geab) ansvarar för ett ca 7 000 km långt ledningsnät på Sveriges största ö och levererar elektricitet till mer än 43 000 elnätskunder. Geab ägs av Vattenfall (75%) tillsammans med Region Gotland (25%) och kraftbolaget arbetar kontinuerligt och långsiktigt med att reducera risken för elavbrott. Geab gör nu ytterligare en installation av Exeri Smart Grid Surveillance i sitt nät.

”Vi installerade Smart Grid Surveillance i början av året och tekniken har visat stort värde. Vi väljer nu att utöka den digital elnätsövervakning ytterligare, vilket ligger i linje med vår strategi att göra elnätet smartare och minska avbrottstiderna för våra kunder.” säger Mikael Hanell, driftstrateg vid Gotlands Elnät AB.

Geab_elnat.jpg

Smart Grid Surveillance (SGS) är ett branschunikt system som består av smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet, som tillsammans med avancerade AI-baserade dataalgoritmer ger exakt felutpekning. Sensorerna monteras snabbt (under 5 minuter) utan att kraftledningen behöver tas ur drift. SGS presenterar en användarvänlig karta över nätstatus som möjliggör att i realtid exakt lokalisera fel i nätet och därmed slippa att manuellt avsyna ledningssträckor. SGS skapar ett mera tillförlitligt elnät med färre och kortare strömavbrott samt förbättrar ekonomin genom att digitalisera gamla arbetsintensiva processer.

”Vi är mycket stolta över att vara en del av Geabs långsiktiga arbete med digitalisering och ökad tillförlitlighet i elnätet.” säger Elisabeth Johansson, medgrundare till Exeri och ansvarig för leveransprojekt. ”Vi ser att loT-teknik tillsammans med automatiserad dataanalys spelar en allt viktigare roll för att säkra elleveranserna, både i Sverige och utomlands.”

Elisabeth Johansson, ansvarig för leveransprojekt hos Exeri

Elisabeth Johansson, ansvarig för leveransprojekt hos Exeri

För mer information, vänligen kontakta:
Mattias Lundborg, Marknad och Försäljning Exeri AB, mattias.lundborg@exeri.se, 070-580 57 50
Mikael Hanell, Driftstrateg Gotlands Elnät AB, mikael.hanell@geab.vattenfall.se, 0498-28 52 91

Guest User