Skellefteå Kraft fortsätter rulla ut elnätsövervakning från Exeri - nu i ytterligare 230 km av nätet

Skellefteå kraft fortsätter att öka sin digitalisering av elnätet och snabbar på utrullningen av Exeri Smart Grid Surveillance.  Systemet ger en lättbegriplig lägesbild av status i luftledningsnätet och nya möjligheter att minska avbrottstiderna för elnätskunderna.

Skellefteå Kraft installerade systemet första gången 2018 och har därefter i flera steg utökat användningen av Exeri Smart Grid Surveillanceä.  Skellefteå Kraft arbetar kontinuerligt och långsiktigt med att reducera risken för elavbrott. Nu rullas ytterligare installationer av Exeri Smart Grid Surveillanceä ut, denna gång i 230 km av nätet.

”Vi använder idag Smart Grid Surveillance i vårt nät och ser stora vinningar med tekniken. Vi väljer nu att utöka den digitala elnätsövervakningen ytterligare, både på äldre och nyrenoverade linjer. Detta ligger helt i linje med vår strategi att göra elnätet smartare och minska avbrottstiderna för våra kunder”, säger Mikael Söderström, Projektingenjör Skellefteå Kraft

Smart Grid Surveillanceä (SGS) gör det möjligt att i realtid se en lättbegriplig lägesbild över statusen i elnätet. Den presenteras i en användarvänlig karta över nätet som visar exakt lokalisering av fel. Därmed slipper man komplicerade beräkningar och antaganden, samt manuell avsyn av ledningssträckor. 
SGS är ett branschunikt system som samlar information från smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet. Tillsammans med AI-baserade dataalgoritmer ger detta exakt felutpekning samt en samlad bild av var mindre störningar inträffat vilket ger en tydlig bild av var underhåll faktiskt behövs.

Sensorerna monteras snabbt (under 5 minuter) utan att kraftledningen behöver tas ur drift. SGS skapar ett mer tillförlitligt elnät med färre och kortare strömavbrott och förenklar arbetet kraftigt både för drift- och fältpersonal genom sin enkelhet och exakthet i felutpekning.

”Vi är mycket stolta över att kunna hjälpa Skellefteå Kraft i deras arbete med digitalisering och ökad tillförlitlighet i elnätet”, säger Elisabeth Johansson, medgrundare till Exeri och ansvarig för leveransprojekt. ”Vi ser att vårt system ger dem möjligheter de aldrig tidigare haft att agera snabbt, prioritera rätt och arbeta förebyggande.”

För mer information, vänligen kontakta:

Martin Persson, Marknad och Försäljning Exeri AB, martin.persson@exeri.se, 070-239 31 03

Mikael Söderström, Projektingenjör Skellefteå Kraft, mikael.soderstrom@skekraft.se, 070-340 47 83

Guest User