Bodens Energi investerar i Smart Grid Surveillance för 44 kilometer svåråtkomligt elnät

Säker och pålitlig el är något som är otroligt viktigt för framtidens samhällen, och på få andra platser i världen är detta så självklart som i Boden. Här är stålindustrin på väg att övergå från fossila bränslen till väte och el. Vi på Exeri är glada att välkomna dem som partners, och hjälper dem att investera i säkerheten och pålitligheten i deras elnät.

”Kraven på elnätet ökar, inte bara från industrier och i stadskärnan utan även från konsumenter på landsbygden. Var du än bor är det viktigt att elen alltid finns tillgänglig och det är otroligt spännande att se hur Bodens Energi värderar service till sina kunder så högt, och att vi får vara med och bidra till det”

- Magnus Karlsson – VD, Exeri Smart Grid Surveillance

Smart Grid Surveillance (SGS) möjliggör realtidsvisualisering av elnätets status – nätoperatörerna kommer att veta vilka delar som faktiskt fungerar som förväntat, och vilka delar som inte gör det för närvarande. I Exeris system ser användaren tydligt på en karta över det övervakade nätet när ett möjligt avbrott skett, exakt felpositionering, samt lösningar för att återställa strömmen till så många kunder som möjligt. Det finns alltså inget behov av komplicerade beräkningar, gissningar eller ”trial-and-error” när man skickar reparationspersonal, eftersom de kan dirigeras till rätt plats på en gång.

Detta visar sig vara särskilt användbart för ägare av distributionssystem som omfattar avlägsen eller på annat sätt svåråtkomlig nätinfrastruktur. I sådana områden är det en tidskrävande process bara att få tekniker ut till nätet, som involverar långa bilresor, promenader i tuff terräng och ibland även snöskoter eller andra terrängfordon. Felsökning i sådana områden är naturligtvis mycket svårt och kostsamt, något som Smart Grid Surveillance helt kringgår.

”Det är viktigt för oss att man kan leva och bo var man vill i Boden, och att man kan känna sig trygg i att man har en pålitlig leverans av el var man än bor. Med den här investeringen vet vi att vi snabbt kan vara på rätt plats om något fel uppstår, och att avbrotten för våra kunder blir så få och korta som det över huvud taget är möjligt”

- Erik Lundholm – Chef Strategi och investering, Bodens Energi

Smart Grid Surveillance är ett industriunikt svenskt system som samlar information från smarta IoT-sensorer utplacerade i elnätet. Tillsammans med avancerade AI-algoritmer ger detta korrekt felidentifiering/positionering samt en statistisk bild av var mindre störningar uppstår, vilket gör det möjligt att planera underhållsarbetet dit det faktiskt behövs.

Guest User