Exeri tar in kapital för att säkra framtidens elnät

Exeri AB välkomnar Industrifonden, Brightly Ventures och Treac som nya ägare i den nyemission som sammanlagt tillför bolaget 50 MSEK. Utöver de nytillkomna ägarna utökar även PartnerInvest Norr sitt ägande i bolaget.

Exeri AB satsar offensivt på att göra sitt system Smart Grid Surveillance (SGS) till en självklar del av lösningen för att hantera de växande energibehoven i omvandlingen till ett fossilfritt samhälle. Systemet, som genom digitalisering övervakar elnätet och ger nätägarna en ständigt uppdaterad status för deras nät, gör det möjligt att i realtid lokalisera eventuella problem och ger även ökad säkerhet längs linjerna. Med IoT-teknik, AI-baserade algoritmer samt en kartbaserad lägesbild har Exeri skapat en produkt som saknar motstycke i branschen idag. Den ger möjlighet till ökat nyttjande av elnäten och minskar avsevärt tiden för strömavbrott. I den pågående utvecklingen mot ett alltmer elberoende samhälle med högre krav på leveranssäkerhet är detta en kritisk komponent. SGS används idag av flertalet svenska kraftbolag såsom Skellefteå Kraft, E.On, Öresundskraft m fl.

”Vi är mycket glada över de satsningar våra nya investerare vill göra för att hjälpa oss möta de utmaningar det moderna elnätet står inför”, säger Magnus Karlsson, VD för Exeri. ”Det blir allt tydligare att den samhällsomvandling som pågår mot grön energi kommer att ställa helt nya och hårdare krav på elnätet, och vi vet att vårt system är en naturlig grund för att kunna hantera detta effektivt.”

Magnus Karlsson, VD Exeri

Magnus Karlsson, VD Exeri

Kerstin Cooley från Brightly Ventures kommenterar: “Vi ser att Exeris system redan idag hjälper nätägare att ha kontroll över sina elnät. Behovet av detta kommer bara att öka, så vi ser denna satsning som en mycket spännande investering i framtiden”.

Per Anell, Industrifonden, tillägger: ”Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans med teamet på Exeri och på så sätt verka för omställningen till hållbar och säker elförsörjning. Exeri har under vår utvärderingsprocess kunnat visa på en väl fungerande och beprövad lösning som är radikalt bättre än konkurrenternas. Vi är därför övertygade om potentialen i att bli ett tillväxtbolag med globalt avtryck. ”

Satsningen kommer i första hand att användas för att fortsätta stärka Exeris position på marknaden, både nationellt och internationellt. ”Därtill har vi en fortsatt intressant utvecklingsplan för vårt system”, tillägger Magnus Karlsson. ”Det ger stort värde till våra kunder redan idag, men den utveckling vi planerar kommer att göra systemet än mer kompetent. De behov av detta vi ser i framtiden är enorma, och vi har en självklar plats att fylla.”

I kapitalanskaffningsprocessen har Exeri AB fått stöd av Legato Advisory AB.

Om Industrifonden

Industrifonden är en nordisk venture capital-fond baserad i Stockholm. Industrifonden investerar i banbrytande teknologier och vetenskapsbaserad innovation - morgondagens industri. Portföljen inkluderar bolag som InRiver, Oatly och Oncopeptides. Läs mer på www.industrifonden.com

Om Brightly

Brightly Ventures is a Stockholm-based early-stage Nordic venture firm supporting entrepreneurs with bright ideas and bold ambitions. We are a group of founders and company builders with extensive experience in helping entrepreneurs achieve their full potential. Our passion lies in finding and supporting those exceptional teams and game-changers that transform industries through technology, and push the world forward. Brightly Ventures is backed by The Swedish Venture Initiative. The Swedish Venture Initiative is an initiative created by cooperation between Sweden and the European Investment Fund and financed under European Structural and Investment Funds. For more information, visit www.brightlyventures.com

Guest User