Exeri och Västervik Miljö & Energi påbörjar ett samarbete för säkrare eldistribution

 

Energiteknikbolaget Exeri påbörjar ett samarbete med Västervik Miljö & Energi AB där digital övervakning av det luftburna elnätet ska underlätta detektering och lokalisering av fel. Detta för att minska avbrottstiderna och underlätta det förebyggande underhållsarbetet. 

Exeri, grundat 2009 i Luleå, utvecklar och erbjuder ett digitalt övervakningssystem för detektering och lokalisering av avbrott på elnätet. Nu har Exeri tecknat ett avtal med Västervik Miljö & Energi för att implementera sin smarta lösning i ett särskilt drabbat område inom kommunens luftburna elnät. Västervik Miljö & Energi AB bygger, underhåller och driftar elnätet på uppdrag av Västerviks Kraft Elnät AB.

 

Vi är glada över att ha fått Västerviks förtroende att delta i detta viktiga arbete. Vi har en gemensam syn på hur ny smart teknik kan och behöver nyttjas för att upprätthålla något så grundläggande, om ändå inte självklart, som tillgången på el. Vi ser fram emot att inleda det första installationsarbetet, säger Magdalena Brodin, vd på Exeri. 

“Exeri har varit mycket hjälpsamma och måna om att vi får en lösning som passar just våra behov. För oss är det en självklarhet att nyttja digitaliseringens möjligheter, samtidigt som vi kan hjälpa Exeri att vidareutveckla sitt system, säger Andrew Davies, beredare på Västervik Miljö & Energi AB”

 

Västervik Miljö & Energi AB ansvarar för ett stort område med mycket bergig terräng. Det innebär att det inte går att gräva ner kablarna under jord, och avbrott som orsakats av fallna träd, snö eller vind hör till de allra vanligaste på de luftburna ledningarna. Genom att installera sensorer på utvalda stolpar kan området där avbrottet visat sig snabbt begränsas till en mer exakt position.

Vi har vanligtvis behövt testa oss fram från kontrollrummet och ute på fält för att hitta var avbrottet skett. Det har tagit mycket resurser avseende både tid och montörer då det kan röra sig om utmanande terräng. Med hjälp av Exeris Smart Grid Surveillance (SGS) kan vi snabbt lokalisera var i området felet har uppstått, och i stället för att skicka ut flera bilar för att definiera feltypen räcker det med en, medan övriga montörer kan förbereda utrustningen på kontoret, förklarar Andrew Davies.

Den första installationen av Exeri SGS sker i ett område där matningen från vattenkraftverken historiskt har försvårat lokaliseringen av fel. Detta beror på att vid en kortslutning eller ett jordfel matas elnätet från flera håll i stället för ett. Området innefattar 30–40 stationer och en station kan i sin tur försörja till exempel en by, ett stugområde eller en eller flera bondgårdar. 

 

Traditionell felsökning på elnätet är inte anpassat för de scenarion som vi stöter på i området. I och med samarbetet med Exeri tar vi på Västervik ett krafttag mot att snabbt kunna hitta och åtgärda fel, oavsett vad som har skett, för att de boende ska ha en så säker elförsörjning som möjligt, säger Andrew Davies.

 
 
 
 
 
 

Projektledare Therese Damberg tillsammans med Magdalena Brodin, CEO Exeri

 
Marcus Ek