Digitalisering av elnätet med Exeri SGS

 

Magdalena Brodin, CEO Exeri

 
 

Vårt samhälle blir i takt med den gröna omställningen allt mer beroende av el och därmed också mer sårbart vid elavbrott. Med hjälp av smart teknik hjälper Exeri elnätsbolagen till ökad digitalisering och effektivisering som möjliggör minskade avbrottstider, höjd säkerhet och ökad kundnöjdhet.

Vårt samhälle har idag ett stort behov av att de svenska elnätsbolagen kan garantera en stabil tillgång till el för att vi ska kunna fasa ut fossila bränslen. Samtidigt har vi fortsatt många mil av luftledningar runt om på landsbygden som är känsliga för den klimatomställning som just nu sker. 

– Vi ser att ett ökat instabilt klimat påverkar elnätsbolagens arbete att säkra tillgång till el. Därför blir det allt viktigare med smarta elnät och att effektivisera sitt arbete genom digitala stöd som hjälper till att snabbare lokalisera fel som uppstår i ledningsnätet, säger Magdalena Brodin, CEO på Exeri.

Svenska Exeri hjälper sina kunder med nyckelfärdiga, digitala lösningar som skapar nytta direkt vid leverans. Med företagets smarta och användarvänliga tekniska lösning, Smart Grid Surveillance, får elnätsbolagens driftcentraler snabbare kontroll på exakt var på en luftledning ett avbrott sker. 

– Det gör att man mycket snabbare kan hitta felet och skilja av det från övriga nätet och därmed minska avbrottstiden och minimera riskerna vid felavhjälpning. Det skapar en mindre stressande situation för medarbetarna i driftcentralen och ökad kundnöjdhet hos slutkunderna som fortare får tillbaka elen, menar Magdalena Brodin.

Exeris digitala stöd skapar också en säkrare arbetsmiljö för linjemontörerna då sensorerna på luftledningen visar exakt var felet finns. Det gör att de slipper åka runt och leta i en miljö som ofta kan vara svårtillgänglig. 

Enkelt att skala upp

Smart Grid Surveillance är enkelt att installera, systemet kan vara uppe för drift på tre månader, och kunderna kan börja i liten skala och skala upp efter hand. En som sett fördelen med lösningen är Mikael Hanell, driftstrateg vid Gotlands Elnät:

– Vi installerade Smart Grid Surveillance i början av 2021 och tekniken har visat stort värde. Vi har därefter valt att utöka den digital elnätsövervakning ytterligare, vilket ligger i linje med vår strategi att göra elnätet smartare och minska avbrottstiderna för våra kunder.

En annan fördel med Exeris lösning är att den kan visa ledningarnas nuvarande status. Det gör att det blir enklare att jobba förebyggande och ta rätt investeringsbeslut för elnätsbolagen när de arbetar för att minimera avbrott och skapa ett ännu stabilare system. 

– Vi möter en ökad efterfrågan från marknaden sedan allt fler elnätsbolag fått uppleva fördelarna med smarta elmätare. De har förstått att digitalisering är en av nycklarna för att öka säkerheten, lönsamheten och kvaliteten i sin verksamhet. Det är fantastiskt att kunna bidra med ett så relevant värdeskapande för hela kedjan, allt från nätägare till operatör och slutanvändare, avslutar Magdalena Brodin.

Om Exeri 

Exeri AB, med huvudkontor i Luleå, grundades 2009 med övertygelsen att digitaliseringen av elnätet kan förbättra driftsäkerheten, arbetsmiljön och upplevelsen för ägare, operatör och slutkund. Idag har Exeri bevisat den övertygelsen med patenterad teknik och flertalet kunder som exempelvis Ellevio, Gotlands Elnät och Öresundskraft. De största investerare i bolaget är Skellefteå Kraft, Industrifonden, Brightly Venture, Partnerinvest Övre Norrland samt Treac Innovation.

Artiklen publicerad på DI genom BrandStudio 12 mars 2024

 
Marcus Ek