Exeri erhåller patent i USA för sin metod att detektera fel i elnätet 

 

Det svenska energiteknikbolaget Exeri har fått patent i USA för sin metod att upptäcka och lokalisera fel på elnätet. Det innebär att systemets unikitet är validerad när Exeri nu förbereder sig på en internationell expansion. 

 
 

Anders Uvliden, CTO, Exeri AB - Foto Julia Ericsson, Samuraj

 
 

Exeri utvecklar och levererar ett digitalt övervakningssystem för detektering och lokalisering av avbrott på elnätet. Genom att montera smarta trådlösa sensorer på stolparna får kundernas ledningscentral en fullskalig bild över det aktuella områdets nätverksstatus för att effektivisera felsökning, lokalisering och underhåll. Den första testinstallationen gjordes i Skellefteåområdet år 2018 och efter ett flertal lyckade installationer runt om i Sverige har företaget nu fått sin metod patenterad i USA.

“Vi har hela tiden varit övertygade om att vårt system är helt unikt på marknaden och med detta patent har vi fått det validerat”

Det har varit en lång process med själva patentansökan, men det värde som det ger för oss som bolag, våra investerare och kunder väger upp arbetet många gånger om. Nu vill vi fortsätta utveckla vårt erbjudande, säger Anders Uvliden, CTO på Exeri

I USA ser Exeri ett land med stor variation i terräng och väderförhållanden. En stor del av landets elnät är luftburet vilket medför unika utmaningar beroende på området. 

För Exeri är USA en intressant marknad. En delstat som till exempel Florida är särskilt utsatt för storm och hårda vindar och att ledningar rivs ner är ett vanligt återkommande problem. Det finns med andra ord ett stort behov av en lösning som snabbt kan uppfatta fel och hitta var de ägt rum, förklarar Anders Uvliden

Exeri har sedan tidigare fått sitt patent granskat av WIPO (World Intellectual Property Organisation) där ett hundratal länder ingår. Nu inväntar bolaget på vidare valideringar av patentansökningar. 

Patent, i kombination med de goda resultaten från våra nuvarande installationer i Sverige, ger Exeri en god grund att stå på inför den fortsatta resan. Vi kommer fortsätta jobba nära våra kunder, lyssna på behov och förstå deras verklighet. Det har varit en viktig del i vårt utvecklingsarbete och kommer även vara det framgent, säger Anders Uvliden

Patentansökan har gjorts i samarbete med Zacco, en fullservicebyrå inom IP-rådgivning.

 
Marcus Ek